Skip to main content

Sokszor beszéltünk már a keresztedzések fontosságáról, valamint külön a spinningről is itt és itt, de Benkő Nórival ma azt tárgyaltuk ki, miért nagyon jó, futóként kerékpárra pattansz és spinningelsz. Nem csak a szuperjó hangulat miatt, bár tény, hogy ez önmagában nem elhanyagolható tényező.

Alapvetően a spinning egy csoportos fitness óra, melyet zenére, egy speciális kerékpáron végeznek. Magas intenzitású sportról beszélünk, mely fejleszti az állóképességet, az erőt, és a gyorsaságot is. Rendkívül jó hatással van az alakformálásra, ami azonban főként csak az alsó testrészünket érinti (vádli, combok, valamint a farizmok), tehát pontosan azokat az izmokat mozgatjuk meg vele, amit a futásnál is használunk.

Lássuk, miért jó, ha futóként spinningelsz:

– Ahogyan fent említettem, főként a vádli, a comb és a farizmok vesznek részt a mozgásban, így ha rossz az idő vagy nincs kedved kint futni, nyugodtan válaszd a spinning órát.
– Ha valamilyen enyhe sérüléssel küzdesz (fáj a bokád, térded), és szeretnéd csökkenteni a futóedzéseid számát, azonban nem szeretnéd, hogy a formád visszaessen, a spinning jó döntés lehet, mivel kíméli az ízületeidet.
– Rendkívül jól fejleszti az állóképességet, melynek köszönhetően javul a keringési rendszer, megerősödik a szív, hatékonyabb lesz a vér oxigénellátó képessége, erősíti az erek falát, valamint fejlődik a tüdőkapacitás is.
– Az intervall jellegű óráknak köszönhetően (hegymenet, jumpok, sprintek és a sík szakaszok váltakozása) az egyik leghatékonyabb aerob edzésforma.
– Emellett ezek a „feladatok” rendkívül jól fejlesztik a láb izomzatát, ami később megkönnyíti a dombos edzéseket, növeli a gyorsaságot, így eredményesebb futóvá válhatsz, ha ezt a sportot választod keresztedzésként.
– Ha a megfelelő technikára is odafigyelsz (természetesen ehhez kell az edző, aki megtanítja, hogy hogyan kell helyesen beállítani a kerékpárt, stb.) akár még a core izomzat is fejlődhet.

Mindezek mellett rendkívül jó hangulatúak az órák, szuper zenére tekerhetsz együtt a többiekkel, segít a napi stressz levezetésében, kikapcsolja az agyadat, valamint fizikálisan és mentálisan is megerősödsz általa. Heti egyszer érdemes beiktatnod a futóedzés mellé ezt az edzésformát is, és biztosan javulást figyelhetsz meg a futóeredményeidben. Azonban ne felejtsd el, hogy a felsőtest, és a core izomzat erősítését sem hanyagolhatod el, tehát arra is szánj időt. Szóval, pattanjatok bringára!

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.