Skip to main content

Baba és/vagy kisgyerekek mellett sem kell lemondani a mozgásról, sőőőt. Ha arra kevesebb lehetőséged is van, hogy a gyerkőcöt más felügyeletére bízva egymagad eddz, egyre több közös babás-mamás mozgásformát lehet találni. Mi több, míg néhány éve sokan érdekesen néztek azokra az anyukákra, akik babakocsival futottak, ma már egyre többen csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz, a futóversenyeken is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a babakocsis futók.  Benkő Nórival ma erről értekezünk.

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy a család gyarapodása nem azt jelenti, hogy fel kell hagyniuk a sportolással, futással, sőt inkább példát kell mutatni a gyerekek számára.  A futó szülők számára remek hír, hogy 5 évvel ezelőtt egyesület is alakult e célból Fuss Babakocsival néven. Egy évvel később megalapították a Strollfit-et, azaz a babakocsis fitnesst is. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy többféle babakocsit vegyenek, és ehhez a sporthoz bizony speciálisra van szükség. Mint minden új sportágnál, itt is érdemes először bérelni, hogy kipróbáld, tetszik-e neked ez a sportág és érdemes-e beruházni egy ilyen kocsira. A közösségi futások mellett más eseményeket is szerveznek, tehát érdemes utánanézned, ha érdekel a dolog.

– Természetesen vannak anyukák, akik már a szülés után néhány héttel alig bírnak magukkal és szeretnének újra elkezdeni sportolni. Azt, hogy mikor állhatsz neki újra, azt mindenképp az orvosoddal beszéld meg, hiszen ez teljesen egyénfüggő! Eleinte inkább otthon végezhető gyakorlatokkal kezdj, főként a core izomzat erősítésére koncentrálj (hiszen a terhesség alatt a mélyizmok meggyengülhetnek). A futáshoz is csak fokozatosan lehet visszatérni. A baba esetében is nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a babakocsis futáshoz. Eleinte inkább váltogasd a futást és a sétát, majd folyamatosan fussatok 15-20 percet, ezután fokozatosan növeljétek a távot és az időt – tanácsolja Nóri.

Úgy gondolom, hogy ez természetesen jóval nehezebb, mintha csak egyedül futnál, hiszen mégiscsak egy babakocsit kell magad előtt tolnod. Azonban, ha hobbisportoló vagy, nem az a lényeg, hogy csúcsokat döntögess és mihamarabb újra versenyezni tudj. Ezt magadért és a babádért teszed. Azon anyukák számára, akiknek nincs segítségük (nagymama, bébiszitter) szintén jó megoldás, mert ilyenkor is a gyerekükkel tudják tölteni az időt. Ha pedig az apuka is sportol, szeret futni akkor szuper családi programmá válhat ez számotokra.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.