Skip to main content

Az egyik leggyakoribb kifogás, amit az edzés elbliccelésére felhozunk, a „hulla fáradt vagyok”. Talán, mert az olyan logikusnak is tűnik; ha enervált vagy, úgysem teljesítesz túl jól, „inkább ma pihenek”, és már le is beszélted magad… Pedig nagy igazság: csak azt az edzést bánod meg, amit kihagysz! Amúgy egy kis aktivitás megugrasztja az energiaszintedet, úgyhogy a mozgástól sok esetben nem fáradtabb, hanem egyenesen fittebb leszel! Szóval, mire vársz még, irány edzeni! Ha mégis nehéz elindulni, íme, néhány tipp, hogy úrrá legyél a néha orvul rád törő lustaságon.

  1. Eddz reggel!

Ha estére már nagyon kifáradsz az egész napos hajtásban, és úgy érzed, már jártányi erőd sem marad, nemhogy még mozogni, próbáld ki a reggeli edzést! Attól függően, mire van beállva-beállítva a belső biológiai órád, lehetsz aktívabb vagy passzívabb a reggeli, délelőtti időszakban. Talán nem is tudod magadról, hogy „moring person” (azaz pacsirta típus) vagy, és jobban esik a korai terhelés a késeinél. Viszont ilyenkor is tartsd be azt a fontos szabályt, hogy nem tanácsos éhgyomorra nagy intenzitású edzést végezni! Inkább kelj valamivel hamarabb, hogy jusson időd a reggelire, és picit magadhoz térni.

  1. Erős kezdés = sikeres folytatás

Nem érzel magadban elég energiát egy amúgy szokásos, egy-másfél órás kimerítő testmozgáshoz? Kezdj hozzá turbó fokozaton! Talán ellentmondásnak hangzik, de hidd el: a legtöbb esetben az „evés közben jön meg az étvágy” alapon végül simán lenyomsz egy normál hosszúságú edzést. „Ha egy vendégem fáradtabban, enerváltabban érkezik, a szokásosnál is intenzívebb bemelegítéssel kezdjük meg az aznapi munkát. Ez talán elsőre nem hangzik logikusnak, pedig a pulzus, vérkeringés felpörgetése bevált módszer némi extra energia szerzésére. És nem kell attól félni, hogy csak még fáradtabb lesz az illető, ellenkezőleg: egy dinamikus, erős kezdés megalapozza az edzés további részének hatékonyságát” – vallja Bihari Tünde személyi edző.

  1. Ne hagyj időt leengedni!

Ha egy fárasztó munkanap után először nem az edzőterem felé, hanem hazafelé veszed az irányt, könnyen elcsábulhatsz a pihe-puha kanapé vagy a délutáni sorozatok hatására, hogy beiktass egy random pihenőnapot… Inkább mindig vidd magaddal az edzőtáskádat, hogy ne kelljen kitenni magadat az otthoni kényelem kísértésének, ami néha még a legkeményebb elhatározást is seperc alatt megsemmisíti. Na ugye, nem maradt több kifogás?

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.