Skip to main content

Jó hír a súlyzók szerelmeseinek: heti fél órányi izomerősítés akár ötödével is csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát – derült ki egy több évtizedet felölelő kutatásból.

Az erősítés fontosságát már eddig sem vitatták orvosi körökben; hiszen korábbi vizsgálatok is rámutattak már a rendszeres súlyzóhasználat és a halálozási kockázat csökkenésének összefüggéseire; csupán az optimális mennyiség volt kérdéses. Most azonban erre is fény derült, hála néhány japán kutató elemzésének, akik a British Journal of Sports Medicine című szaklap tanúsága szerint komolyabb egészségügyi problémák nélkül élő felnőtteket követtek legalább két éven át.

    A vizsgálat konklúziója szerint a minden héten végzett 30-60 perces izomerősítés 10-17 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát általában. (Arra azonban nem volt egyértelmű bizonyíték, hogy heti egy óránál több izomerősítés tovább csökkentené a halálozás kockázatát).

A testmozgás brit irányelvei szerint az izomerősító tevékenységek közé tartozik a nehéz bevásárló táska cipelése, a jóga, a pilates, a tajcsi, a súlyemelés, a gumiszalagos, a saját testsúlyos edzés – vagyis akár felülések és fekvőtámaszok végzése -, az olyan kerti munkák, mint az ásás vagy a lapátolás, de a gyerekek emelgetése és hordozása is.

Forrás: MTI

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.