Skip to main content

A bringád szervízben, a futáshoz perpill nincs kedved, az edzőteremben meg nincs maradásod ebben a tomboló tavaszban… Pánikra semmi ok! Mit szólnál egy sétához? Jól hangzik, ugye?

Na, de azért nem a városnézős, fagyinyalós, andalgó sétafikálásra gondoltunk első körben. A tempós, legalább fél órán át tartó gyaloglás viszont remek hatással van a szervezetre. Úgymint:

# javítja az állóképességet,

# gyorsítja az anyagcserét,

# kalóriát éget,

# megdolgoztatja nemcsak a komplett combot- hátsót-vádlit, de a karokat, vállakat is,

# javítja a kardiovaszkuláris funkciókat, magyarul jót tesz a szívednek,

# csökkenti a szorongást, a stresszt, a depresszió kialakulásának esélyét,

# megfelezi az Alzheimer kór kialakulásának valószínűségét,

# serkenti az agyi működést, remekül kikapcsol, vagy éppen segít ötletelni, fejben megoldani napi problémákat.

A gyaloglás egyébként nem más, mint a járás, csak nagyobb sebességgel, na és persze erőteljesebb  elrugaszkodással és lendítéssel, ami intenzívebb izomtevékenységet eredményez. Néhány technikalitásra itt sem árt figyelned, ha nem akarsz ízületi fájdalmakat beszerezni magadnak.

A törzsed alapesetben legyen merőleges a talajhoz képest. Nyilván, ha emelkedőről, vagy a talajviszonyok megváltozásáról van szó, akkor a merőlegestől el kell térni. A versenyzők sarokkal és nyújtott térddel érnek talajt; ez a hobbigyaloglóknak akkor ajánlott, ha nagyobb sebességre törekszenek. Lábfejek egyenesen előre néznek; a növekvő tempóval egyenes arányban csökken a lábfejek közti távolság.

A karmozgás erőteljes és a lábéval ellentétes, azaz ha a bal lábaddal lépsz előre, akkor a bal karod hátra lendül, és fordítva. Ne csápolj a karjaiddal, ha lehet, mert fölös energiákat visz el, és nem mellesleg hülyén is néz ki. Maradjanak csak szépen, szorosan a tested mellett, könyökben hajlítva.

Nos hát, akkor: jobbra át, séta iiiindul!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.