Skip to main content

Nem győzzük hangsúlyozni az idénygyümölcsök iránti rajongásunkat – mert messze a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák, és mert olcsóbbak is, mint egzotikus társaik. Mint ilyen, most a birs van soron, hogy kis kedvcsinálóként meséljünk róla.

– Nyersen élvezhetetlen a húsa, mert keserű és szemcsés, de feldolgozva isteni finom.
– Inkább a sárga, kicsit puhább példányokra vadássz; ha mégis zöldet sikerült kapni, hagyd utóérni pár napot, mielőtt feldolgozod.
– Molyhos, pihés héját dörzsöld át a csap alatt, mielőtt elkezded pucolni, hogy a pihék ne ragadjanak át mindenre. A daraboláshoz pedig válassz erős, rövid pengéjű kést, és nem árt előre odakészíteni néhány ragtapaszt sem. Készülj fel, hogy rendkívül kemény, nem adja könnyen magát, de megéri a fáradozást.
– Kősejtes, darabos belseje miatt inkább szűrd át, ha sajtot vagy lekvárt készítesz belőle.
– A, B és E-vitaminokban gazdag, de vas, foszfor, kalcium és kálium is akad benne jócskán.
– Gyümölcsök között a legmagasabb pektintartalommal bír, így kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő. Megelőzi a megfázást, influenzát, rendszeres fogyasztása kordában tartja a koleszterint is.
– Orsi már készített egy isteni birsalma mousse-t, de csatni, püré, sajt, lekvár, befőtt is kerekedhet belőle.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.