Skip to main content

Pici, pettyes és finom, mi az? A fürjtojás ritka ínyencségnek számít, pedig ami a tápértékét illeti, akár a napi étrend része is lehetne. Ismerjétek meg jobban ezt az apró csodát!

Beltartalma

Egy tojáska tömege nagyjából 10 g, energiatartalma 15 kcal. S míg vitamintartalma bőven túlszárnyalja a tyúktojásét, addig koleszterinértéke jóval alatta marad – ezen tulajdonságai miatt a legegészségesebb tojásként tartják számon. Szintén hemzsegnek benne az aminosavak, ásványi anyagok, nyomelemek, a foszfor, a kálium és a vas.

Hatásai

Immunerősítő, gyulladásgátló, agyserkentő hatású, erősíti a csontokat és a fogazatot. A szalmonella pedig nem tenyészik ki benne, mint a tyúktojásban, így ez a fürjtojás esetében nem jelent egészségügyi kockázatot.

Felhasználása

Ha hirtelen nincs ötleted, hűvös helyen akár két hónapig is eltartható. Egyébként pedig ugyanúgy főzhető-süthető, mint a tyúktojás. Tedd főzelékek tetejére, dobd salátákba, süsd fasírt közepébe! Tipp: ha megfőtt, tedd rögtön hideg vízbe negyed órára, úgy könnyebben lejön a héja.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.