Skip to main content

Tápanyagsűrűség verzus energia-sűrűség

..avagy a kulcs mindig saját választásaidban rejlik.

Hogy döntöd el, éppen mit eszel?

Íz? Textúra? Kényelem? Komfort?

Sokan közölünk az „azonnali kielégülés” hívei, tehát azt eszik, amit éppen megkívánnak, mindenféle előre-gondolkozás nélkül. Ezzel el is érkeztünk az „ízlik, de nem tesz jót nekem” pillanathoz.

Apró kitérő: tisztában vagy nagyjából kedvenc ételeid tápértékével? Esetleg a tápanyag-tartalom is beleszól választásaidba? Sűrűség szempontjából kétféle táplálékot különböztetünk meg:

1. Tápanyag-sűrű. A tápanyag sűrűség az étel tápanyagtartalmára utal. Arra, hogy mennyi vitamin, ásványi só, enzim, sejtsó, rost található egy adott mennyiségben. A tápanyag-sűrű ételek, például a zöldségek általában alacsony kalória-tartalommal rendelkeznek.

2. Energia-sűrű. Sok kalóriát és kevés tápanyagot tartalmaznak. Például a sütemények.

Kérdés: megéheztél, de még van két óra vacsoráig. Mit teszel? Így van, szükséged van egy kis uzsonnára.

A feltételezett kínálat alma és ebédről megmaradt fánk. Melyiket választod?

Remélem az almát. Miért? Egy almában átlagosan mindössze 80 kalóriát rejtőzik, ugyanakkor telis-tele vitaminnal, ásványokkal, enzimekkel és nagy adag rosttal. A magas víz- és rosttartalom feltölti a gyomrod és vacsoráig már nem fogsz megéhezni.

A fánkban ezzel szemben bőven találsz kalóriát. Pontosan úgy 200 kalóriát per darab, ugyanakkor drasztikusan kevesebb tápanyagot tartalmaz. Rosttartalma mindössze 1 gramm, ezért nem tölt fel igazán, pedig messze még a vacsora! Hát enned kell még egyet. Most már 400 kalóriánál jársz, amit főleg egészségtelen telített zsírsavak és finomított cukor formájában juttattál szervezetedbe. Persze, tudjuk, hogy finom, csak ennek a „finomságnak” az ára magas, és sokáig kell majd fizetni a jövőben.

Összehasonlíthatjuk megegyező kalóriatartalmú ételek tápanyagtartalmát is. Például egy pohárnyi (2,5 dl) sárgarépa-karika és 4 darab sós keksz is ugyanazt az 50 kalóriát rejti. Mint sejtetted, a sárgarépa jóval több vitamint és ásványt tartalmaz, mint a keksz, tehát ugyanarra az 50 kalóriára nézve tápanyag-sűrűsége jóval magasabb. Ez fontos lehet a diétázók számára: azokat a tápanyagokat keressétek, melyeknek magas a víz és tápanyagtartalma, emellett elegendő rosttal rendelkeznek, hogy a gyomorban telítettséget keltsenek.

Összeállította: Kiss Balázs