Skip to main content

Manapság már szinte azon lepődünk meg, ha találkozunk olyannal, aki nem ismeri a puffadást/gyomorgörcsöt/hasfájást/ emésztési problémát/ bőrkiütést. Az ételallergia és intolerancia világát éljük, ami jelentősen megnehezíti a mindennapjainkat. A sportazelet.com futószakértőjét, Benkő Nórit sem kímélik az efféle nyavalyák. Nos, az élet ettől nem áll meg, sőt: Nóri fut tovább, és el is meséli, milyen a futó élete, ételallergiákkal.

– Hosszú idő (no meg szenvedés, rossz közérzet, romló teljesítmény), valamint rengeteg vizsgálat után derült ki, hogy a fent említett tüneteket különféle ételek okozzák nálam, mint tej, szója, rozs, paradicsom, burgonya, zeller, tojásfehérje – csak, hogy néhányat említsek a sok közül – kezdte Nóri.

De először is, nézzük meg, mivel is állunk szemben!

Ételallergia: viszonylag könnyű beazonosítani, hiszen a tünetek nagyon gyorsan, az étel elfogyasztását követően jelentkeznek, és veszélyesebb, mint az ételintolerancia, hiszen súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet (pl. fulladás). Nagyobb eséllyel alakul ki olyan embereknél, akinek pollenallergiája is van.

Ételintolerancia: alattomosabb betegség, a tünetek erőssége függ az elfogyasztott mennyiségtől, a panaszok pedig jóval később jelentkeznek (órák, esetleg egy-két nap múlva).

– Őszintén szólva, mikor az első ilyen vizsgálatom után kijöttem az orvostól, nagyon szomorú voltam, hogyan fogom kibírni, hogy ne egyek olyan dolgokat, amiket szinte minden nap fogyasztottam. Valójában persze csak elhatározás és odafigyelés kérdése. Valamint, ha tudod, hogy utána szenvedni fogsz, inkább nem eszed azt az ételt, legalábbis nálam ez így van. Mióta betartom a „diétát” és ezeket az alapanyagokat kerülöm, sokkal jobban érzem magam, és abszolút nem zavar, ha valaki csokit, sült krumplit, stb. eszik előttem. Sokat kísérletezek a konyhában, és mindenre próbálok valamilyen alternatívát találni, természetesen nem mindig jön össze elsőre ☺ A legnagyobb fejfájást a szója okozza, hiszen ezt szinte mindenhez hozzáadják már, még olyan dolgokhoz is, amiről lehet, hogy sokan nem gondolnák (pl. pékáru, valamint amin nagyon meglepődtem, sikerült egy olyan puffasztott rizst vennem, amiben szintén volt!). Nem könnyű így elmenni, vásárolni, hogy minden egyes dolgot, amit szeretnék venni, meg kell nézzem, hogy milyen összetevőkből áll, de egy idő után meg lehet szokni – mesélte.

És akkor jöjjön néhány tipp:

– A tejet és a tejtermékeket laktózmenetes, illetve növényi alapú termékekkel nagyon jól meg lehet oldani.

– A pékáruval akadnak gondjaim (rozs, szója), ezért az esetek többségében puffasztott rizst, illetve extrudált kenyeret fogyasztok, de próbálkoztam otthoni kenyérsütéssel is már, csak ezt a mindennapokban sajnos nincs időm kivitelezni.

– A paradicsomot futóként nagyon könnyen el tudtam hagyni, hiszen sokunknál okoz problémát a paprikával együtt, így ha egy pizzát kívánok, akkor itthon laktózmentes tejfölös alappal készítem el.

– A másik érdekes dolog a burgonya lehet. Mindig is inkább rizs párti voltam, így ez sem volt annyira nehéz, de krumpi imádóknak ott van az édesburgonya is, amiből nagyon finom ételeket lehet készíteni.

– Sokan a gluténre is érzékenyek, ami gyakran a laktózérzékenységgel együtt jár. Erre megoldásként szolgálhat pl. a rizs-, vagy kukoricaliszt, és a boltok polcain természetesen sokféle gluténmentes étel közül választhatunk.

– Néhány egyszerű szabály betartásával sikerült visszatérnem a normális életvitelemhez, és újra örömmel futok, és nem azon gondolkozom, hogy mikor álljak meg, mert gyomorgörcsöm vagy fájdalmaim vannak. Úgy gondolom, egy ilyen problémával teljes mértékben lehet együtt élni, és ugyanúgy lehet rendszeresen, versenyszerűen sportolni. Ha Te is hasonló problémákkal küzdesz, érdemes egy kivizsgáláson részt venned, mert, ha pontosan tudod, mivel állsz szemben, akkor könnyebb a megoldást is megtalálni rá! – tanácsolja a szakember.

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.