Skip to main content

A gerinctréning egy rendkívül precízen és hatékonyan felépített mozgásforma, melynek célja a preventív gerincvédelem – mindez ráadásul élvezetes formában.  Kató Andrea jógaoktató, gerinctréner elmondja, miért is kéne űznöd, ha még eddig nem tetted.

Mi történik egy ilyen órán?

Az óra során egy alapos bemelegítés után minden lehetséges módon átmozgatjuk a gerincet – sőt, az egész testet -, valamint erősítjük a működésében résztvevő izmokat. Almásy Csilla (gyógytornász, fizioterapeuta, az Almásy Mozgásakadémia vezetője – a szerk.) tematikáját alkalmazom, így külön blokkot kap a lateralflexio (oldalra hajlítások), a lapockazárások, a mély hátizom erősítő gyakorlatok, a rotáció (gerinccsavarások), az egyensúlygyakorlatok, illetve az instabil közegben végzett mozdulatok. Az óra vége felé következnek a talajon végzett gyakorlatok, mint például a hasizom erősítés, és természetesen egy alapos nyújtással zárunk. Minden mozdulat és a sorrend is megtervezett, semmi nem történik véletlenül!

Az órát többféle eszközzel színesítjük: használunk fit ball-t, soft ball-t, gumikötelet, botot, kisebb súlyzókat, stb. Zenére mozgunk, de nem ugrálunk, nem pattogunk; többnyire lounge és chill zenékkel dolgozom, így a mentális kikapcsolódás sem marad el. Fontos még, hogy első alkalommal mindig kikérdezem a vendéget az esetleges problémáiról, és megbeszéljük, hogy mi az, amit nem, vagy kicsit módosítva kell csinálnia.

Már kialakult problémával, vagy prevenciós céllal érkeznek a vendégek?

Szerencsére vannak, akik előre gondolkodnak, de az emberek hajlamosak halogatni, és csak akkor tenni az egészségükért, amikor baj van – sajnos ez a jellemzőbb…

Örvendetes tendencia egyébként, hogy egyre több munkáltató biztosítja az alkalmazottaknak a mozgási lehetőséget; munkaidő előtt, után, vagy akár közben is. Szerencsésnek mondhatom magam, mert immár több ismert, nagy céghez „megyek házhoz”, hogy heti 1-2 gerinctréninggel, illetve jógával segítsek az egész napos ülés okozta negatív hatásokat enyhíteni, kompenzálni. Ez szívügyemmé vált, hiszen 15 évig én is íróasztalnál ültem, így tudom, mivel jár. Jó lenne, ha minél több munkáltató felismerné, hogy a dolgozó közérzete, egészségi állapota mennyire fontos, hiszen többek között ezen múlik a teljesítménye, és ezzel mindenki jól jár. Szeretnék minél több helyre eljutni, és ilyen módon segíteni az embereknek.

gerinc_1Mik a visszajelzések?

Van, hogy az akut, kisebb problémák már az első óra után megszűnnek. Aki szorgalmasan jár, rendszeresen számol be arról, hogy a krónikus hát-és derékfájás fokozatosan elmúlik. Nagy öröm látni, amikor látványosan fejlődnek a vendégek, javul a testtartásuk, az egyensúlyérzékük, nő az erőnlétük, és nem utolsó sorban formálódik az alakjuk. Aki kihagy néhány alkalmat, egy idő után visszajön, „elvonási tünetekre” hivatkozva.

Mit tehetünk otthon, illetve a munkahelyünkön a gerincünk egészségéért?

Tisztában vagyok vele, hogy rohanó világban élünk, de már 20-30 perc mozgás is sokat számít. A hangsúly a rendszerességen van. Aki sokat ül például, óránként kötelező lenne kicsit felállni, nyújtózkodni, bejáratni az ízületeket; illetve akár a széken ülve is végezhetünk bizonyos gyakorlatokat: át tudjuk mozgatni a nyakat, vállakat, karokat, csinálhatunk laza csavarásokat, stb. Az egyik cégnél, ahova járok, rendszeresen plankelnek az irodában, ami az egyik legjobb core erősítő gyakorlat – nos, ez sem lehetetlen.

Bizonyos izmaink hajlamosak megrövidülni, míg mások elgyengülnek, megnyúlnak, felborul az egyensúly – a mozgásszegény életmód rendkívül sok probléma és fájdalom kialakulásához vezethet hosszú távon.

Természetesen nagyon fontos a prevenció – manapság sok divatos irányzat létezik, de vigyázzunk: ne dőljünk be mindennek! Gondoljuk át, járjunk utána, vagy ha kell, forduljunk szakemberhez; hogy mi az, amivel valóban tehetünk az egészségünkért, és nem pont az ellenkezőjét érjük el vele!

Milyen gyakran és kinek ajánlott?

Tévedés, hogy a gerinctréning, a gerinctorna az idősek sportja! Az órán nagyon is intenzív munka folyik, mindenki alaposan leizzadva jön ki a teremből. Nálam minden korosztály megfordult már: a tinik, akik sokat ülnek az iskolában és hanyag a tartásuk. Felnőttek – férfiak és nők egyaránt – akik szintén sokat ülnek, ugyebár… De jönnek olyanok is, akik erőfejlesztő, vagy valamilyen más sportot űznek, és egy kicsit „helyre akarják tenni” magukat. Kitűnő kiegészítés például spinning mellé, sok ilyen vendégem van. Aztán jelen van természetesen az idősebb korosztály is, akik aktívak, és dicséretes módon tesznek azért, hogy minél tovább azok is maradhassanak. Szóval tulajdonképpen mindenkinek hasznos! Sőt, alakformálásra is kiváló, hiszen azokkal az izomcsoportokkal dolgozunk, melyek esztétikai szempontból is lényegesek (has-hátizmok, comb-és farizmok, vállak). Már heti egy óra is segíthet, 2-3 alkalom pedig szinte csodákat tesz. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.